EMDR is een afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Deze EMDR therapie wordt gebruikt bij volwassenen maar ook bij jongeren en kinderen die last blijven houden van de gevolgen, nadat zij een ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt.
Iedereen, dus ook kinderen en jongeren maken in hun leven ingrijpende gebeurtenissen mee. Een groot deel van de kinderen en jongeren die een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt, verwerkt dit zelf zonder dat er professionele hulp wordt ingeschakeld. Het is echter mogelijk dat de gevolgen niet van zelf overgaan.
Kinderen kunnen bijvoorbeeld gepest zijn, een dierbaar iemand hebben verloren, een nare medische ingreep hebben moeten ondergaan of een (verkeers)ongeluk of geweld hebben meegemaakt.
Na deze gebeurtenis kan het zijn dat zij niet goed meer kunnen slapen, nare dromen hebben of heel snel boos zijn. Ook komt het voor dat zij zich niet goed meer kunnen concentreren, veel last hebben van aanhoudende negatieve gedachten. Niet meer durven te doen wat zij eerder wel deden omdat ze bang zijn dat het opnieuw zal gebeuren. Bij jonge kinderen kan een terugval in hun ontwikkeling o.a. zichtbaar worden door onzindelijkheid, jonger spel, moeite met eten of claimend gedrag naar ouders.
Wij werken met EMDR, dat is een methode die ervoor zorgt dat de nare gebeurtenissen die kinderen/jongeren hebben meegemaakt niet meer zo’n naar gevoel geven als zij eraan terugdenken. EMDR zorgt ervoor dat deze herinneringen op een rustigere manier in hun geheugen worden opgeslagen, zodat de klachten kunnen verminderen of verdwijnen.
Inmiddels kan EMDR ook bij andere problemen worden toegepast zoals emotionele, stemmings en gedragsproblemen. EMDR zal dan vaak naast cognitieve gedragstherapie worden ingezet.
Eveneens is EMDR toepasbaar bij jonge kinderen (onder de 4 jaar; preverbale periode) daarbij wordt gebruik gemaakt van de verhalenmethode van Joan Lovett. De herinnering van het kind wordt via een verhaal van de ouder geactiveerd en door de ouder voorgelezen, terwijl de therapeut tapt of gebruik maakt van buzzers.
Vanuit praktijkvoorbeelden en casusbeschrijvingen is bekend, dat klachten kunnen afnemen of verdwijnen en een gestagneerde ontwikkeling van het kind weer op gang kan komen.
Er is echter nog te weinig wetenschappelijk onderzoek naar deze methode gedaan om uitspraken te kunnen doen over het werkelijke effect van deze methode.
Bij EMDR wordt eerst de nare gebeurtenis geactiveerd, de therapeut zal naar het meest nare plaatje uit die gebeurtenis vragen. Als kinderen het niet kunnen vertellen, mogen ze het tekenen.
De therapeut vraagt het kind aan het plaatje te denken en gelijktijdig wordt er een afleidende taak toegepast (bewegen van vingers van de therapeut, voor de ogen van het kind). Dit gebeurt meerdere keren achter elkaar, met pauzes, terwijl de therapeut steeds vraagt naar het gevoel. Geleidelijk aan zullen de beelden, gedachten en gevoelens veranderen en zal de herinnering zijn emotionele lading verliezen. De herinnering zal dan op een andere manier worden opgeslagen
De afgelopen jaren is er in Nederland veel ervaring opgebouwd met EMDR. In de praktijk blijkt dat EMDR bij kinderen vaak nog tot een sneller resultaat leidt dan bij volwassenen. Zowel ervaringen uit de dagelijkse praktijk als resultaten uit wetenschappelijk onderzoek stemmen hoopgevend, al is er nog meer onderzoek nodig om het effect van EMDR bij kinderen nog steviger te onderbouwen (EMDR.nl)
Praktijk voor Jeugdproblematiek
Diagnostiek en behandeling voor
kinderen en jongeren.