Wat is cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie is een manier om het kind/jongere beter om te leren gaan met zijn problemen. Met behulp van deze therapie leert hij ander gedrag aan of vindt een nieuwe manier om met nare gevoelens om te gaan.Ā Uitgangspunt is het begrijpen en herkennen van het verband dat er bestaat tussen gedachte, gevoel en gedrag.

Hoe werkt cognitieve gedragstherapie?

Binnen deze therapie worden negatieve gedachten en denkpatronen over zichzelf en over anderen opgespoord. Er wordt op zoek gegaan naar nieuwe informatie; naar bewijzen die aangeven dat deze negatieve gedachten niet kloppen. Vervolgens wordt geleerd de negatieve gedachten te vervangen voor positieve gedachten.
Dit wordt gedaan met behulp van oefeningen en opdrachten samen met de behandelaar maar ook thuis.

Aan het eind van de behandeling wordt er een plan gemaakt wat er gedaan kan worden, als het na de therapie even wat minder goed met je gaat.
Het stellen van doelen en huiswerkopdrachten is onderdeel van de behandeling.

Cognitieve gedragstherapie zal het kind/jongere helpen uit de negatieve cirkel te komen en op een positievere manier naar zichzelf, anderen en de wereld om zich heen te kijken. Het is een therapie die ook goed gebruikt kan worden om een negatief zelfbeeld te verbeteren.

Cognitieve gedragstherapie en angst

Iedereen is weleens bang, angst zorgt dat je goed oplet en beschermt je tegen gevaar. Dat is gezonde angst. Er zijn ook kinderen die last hebben van angsten terwijl er geen gevaar aanwezig is (bv bang voor een slecht cijfer, bang dat kinderen je raar vinden, of bang dat er iets ergs gebeurt).
Als je overdreven bang bent durf je vaak dingen niet meer te doen die je eerst heel leuk vond (naar school gaan, naar een feestje gaan). We noemen dit vermijdingsgedrag; eigenlijk wil je dit helemaal niet, maar belemmert de angst je in je activiteiten.

Met behulp van cognitieve gedragstherapie ga je samen met je therapeut op zoek naar bange gedachten en ga je bewijzen zoeken, die laten zien dat waar je bang voor bent eigenlijk helemaal niet hoeft uit te komen. In de praktijk ga je experimenten/oefeningen doen samen met je therapeut en ook thuis.
Dan ga je een nieuwe gedachte bedenken die jou helpt. Daarna ga je stap voor stap oefenen en die situaties opzoeken, waar jij bang voor was. Net zo lang totdat je merkt dat je geleidelijk aan weer steeds meer durft.